browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Upphovsrätt igen: Gamla mönster

Posted by on 21 oktober 2012

Det här med upphovsrätt igen då. Anledningen till att jag gjort efterforskningar om det är att jag har min mormors gamla virkningsbok, utgiven 1922, och jag har försökt ta reda på om den fortfarande skyddas av upphovsrätt. Om den skulle vara fri att dela med sig av skulle jag ju kunna digitalisera mönstren och publicera dem på nätet, men att få reda på vad som gäller visade sig vara lättare sagt än gjort.

Det första jag gjorde var att googla författarnas namn (Edith Wallach och Margarete Lang), men det gav inget förutom att jag hittade ett antal andra titlar av samma författare, alla utgivna vid ungefär samma tidpunkt. Hittade dock inget dödsår för någon av författarna, så jag gick vidare till förlaget. Det är Bonniers som har gett ut den svenska översättningen (”Virkning: En handledning vid inlärandet av virkningsteknik”), men de kunde inte svara på vem som eventuellt har rättigheterna idag och har inte heller någon information om författarna. Det tyska förlaget Ullstein har gett ut originaluppgåvan, men inte heller de har ett tydligt svar. De meddelar att de inte har rättigheterna till mönstren, men kan inte svara på om det det finns någon annan som fortfarande har rättigheter (när boken gavs ut var skyddstiden i Tyskland 80 år efter författarens död). Ett litet förlag i USA har gett ut en nyutgåva av en bok som dessa två författare/designers har bidragit till, så jag skickade iväg en fråga dit också, men inte heller de kunde hjälpa till.

Nu har jag i stort sett uttömt alla möjligheter att hitta eventuella rättighetsinnehavare, och att överhuvudtaget få tag på information om författarna. Det finns många, många exempel på liknande situationer där böckerna räknas som föräldralösa verk (orphan work på engelska, det finns ganska mycket att läsa om det om man googlar) och rent lagmässigt har du inte rätt att sprida sådana verk. Det är alltså rätt många böcker där ute som antagligen eller möjligen är fria att använda, men som ändå är “skyddade” eftersom man inte kan hitta upphovsrättsinnehavaren…

Nu tror jag inte att vare sig Bonniers eller Ullstein eller författarnas arvingar skulle komma efter mig om jag valde att digitalisera mönstren, utan det är mer en moralfråga. Å ena sidan: Handarbetsmönster förtjänar samma respekt som andra tryckta texter. Om jag inte skulle kopiera och dela vilken annan bok som helst borde jag heller inte fritt kopiera en mönsterbok. Å andra sidan: Mönster är olika kombinationer av samma grundprinciper, och jag tror knappast att författarna till boken i fråga tog fram alla mönster själv utan det är snarare en sammanställning av existerande mönster och tekniker osv. De förlorar heller inget på en sådan publicering, eftersom boken inte längre finns att köpa. Däremot är det en tillgång för alla att äldre mönster inte glöms bort utan kan spridas till handarbetare idag.

I det här fallet kan man ifrågasätta om mönstren har verkshöjd, eftersom de består av raka kortfattade beskrivningar. Jag skulle alltså, om jag ville, kunna kopiera mönstren och hävda att jag har rätt att göra det eftersom texter utan verkshöjd inte är upphovsrättsskyddade. (Däremot tycker jag inte att handarbetsmönster slentrianmässigt borde vara “utan verkshöjd”, för de kräver mycket tid och engagemang för att bli bra! En uppräkning av virkinstruktioner är inte samma sak som t ex en uppräkning av ingredienser i ett recept) Jag skulle också kunna omformulera mönstren och på så sätt komma runt problematiken, om jag vore tillräckligt bra på att virka vill säga. :-)

Nu är jag nyfiken på hur du resonerar? Skulle du publicera gamla mönster som du inte har upphovsrätten till? Gör du skillnad mellan olika typer av mönster (t ex hur välarbetade de är eller hur attraktiva du tror de är för andra)? Är det skillnad på om mönstret är svårt eller lätt att få tag på (t ex böcker som går att hitta på antikvariat)?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>