browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Upphovsrätt och mönster: Creative Commons

Posted by on 1 oktober 2012

Så, efter genomgången av upphovsrätt på mönster – om man nu har skapat ett mönster med verkshöjd och vill att det ska kunna spridas ganska fritt ändå, vad gör man då? Ett bra verktyg för det är Creative Commons-licenser.  Licenserna är tänkta att täcka området mellan helt upphovsrättsskyddade och helt fritt tillgängliga material, och att göra det tydligt för andra hur materialet får kopieras och användas.

Det är bara den som har rättigheterna till materialet som får sätta en CC-licens på det. Till exempel kan man bestämma att mönstret får:

  • användas icke-kommersiellt (t ex delas med kompisar eller läggas ut på ett forum) men att den som vill tjäna pengar på det måste be om lov först
  • användas som del av andras mönster (OBS att det är mönsterformuleringarna vi pratar om här, inte designen)
  • spridas helt fritt (även kommersiellt, t ex i en bok) så länge du blir omnämnd som mönstrets skapare

Som mönsterskapare behöver man bara bestämma vilken av licenserna man vill använda och märka mönstret med det, så kan användaren lätt se hur hen får sprida och använda mönstret. Det finns en licensväljare här, där står det också hur man gör för att visa att materialet har en CC-licens. Det här dokumentet (PDF) ger också en bra överblick över hur det fungerar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>