browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Upphovsrätt och mönster: vad säger lagen?

Posted by on 30 september 2012

Visa Lisa har skrivit bra om upphovsrätt och handarbete, bland annat om hur man får kopiera mönster och vad man får göra med sådant man stickat. Eftersom jag grävt ner mig lite i upphovsrättsfrågor på sistone (mer om det i senare inlägg) tänkte jag ändå gå in lite på upphovsrätt och mönster i allmänhet – några grundläggande begrepp helt enkelt. :-) (Och det är nog bäst att tillägga att jag inte är jurist, däremot har jag läst mycket om upphovsrättsfrågor)

Till att börja med måste vi skilja mellan mönster och design:
* Mönster = den text och “kod” som är instruktionerna för att göra något (ofta förpackat tillsammans med t ex beskrivande text och/eller bilder som hör till).
* Design = den sak som mönstret är instruktioner för att tillverka.
Om du till exempel har skrivit ett mönster till en tröja så är tröjan designen medan mönstret är formuleringarna du skrivit och som gör att andra kan sticka en likadan tröja. Mönstret kan vara publicerad i en bok eller tidning eller digitalt, just det spelar mindre roll för upphovsrätten.

Designen är inte skyddad om man inte aktivt söker mönsterskydd/designskydd (som jag inte kommer gå in på nu). Däremot anses det inte okej att kopiera andras design hur som helst, men det är en moralfråga och inte en lagfråga. Resten av inlägget kommer alltså handla om mönstret, inte designen.

Begreppet verkshöjd är viktigt att känna till. Det innebär att något måste vara unikt för att vara skyddat av upphovsrättslagen, det får inte vara något som vem som helst lätt hade kunnat skapa. Med andra ord kan inte vad som helst vara upphovsrättsskyddat; man kan inte skriva bara “omslag” och hävda att man har upphovsrätten till det ordet. Matlagnings- och bakrecept är till exempel bara delvis skyddade, eftersom en ren uppräkning av ingredienser inte har verkshöjd. Däremot får man förstås inte kopiera en hel kokbok rakt av, eftersom den (förhoppningsvis) innehåller mer än ingredienslistor. Samma regler bör gälla för handarbetsmönster: korta rena instruktioner har antagligen inte verkshöjd, men man får ändå inte scanna en hel bok och lägga ut på internet om någon annan har upphovsrätten till boken. Eller för den delen sprida ett PDF-mönster hur som helst. Det gäller också översättningar av mönster.

Har jag skrivit ett mönster med verkshöjd har jag, enligt svensk lag, automatiskt upphovsrätten till mönstret utan att behöva skriva nån copyright-symbol eller registrera rättigheten på något sätt. Det jag har som mönsterskapare är dels ekonomisk upphovsrätt vilket betyder att andra inte får använda det för att tjäna pengar (om de inte bett om tillstånd först), dels ideell upphovsrätt vilket bland annat betyder att jag har rätt att bli omnämnd som mönstrets skapare. Den ideella upphovsrätten kan inte överlåtas till någon annan, men det går att skriva avtal som överlåter den ekonomiska upphovsrätten. Till exempel kan det hända att förlaget och inte författaren har den ekonomiska upphovsrätten till en bok.

I praktiken är det här med upphovsrätt på mönster förstås inte alltid så enkelt, vilket jag ska återkomma till i senare inlägg. :-)

2 Responses to Upphovsrätt och mönster: vad säger lagen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>