browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Silke och stål: ITO Tetsu

Posted by on 7 augusti 2012

Någon gång förra året läste jag om garn gjort av stål, och när jag googlade runt råkade jag se att det t o m fanns på en svensk nätbutik – Marita Rolin säljer ITO Tetsu, som består av silke och rostfritt stål. Jag skyndade mig att beställa eftersom det såg spännande ut, men sedan har konerna legat i garnlagret i väntan på det där “perfekta” projektet, som förstås sällan brukar dyka upp bara sådär… Till slut bestämde jag mig i alla fall för att prova det i Ravellenics-sjalen.

De åsikter jag hade läst om liknande garner på Ravelry (t ex Habu Silk Stainless Steel) visade sig stämma ganska väl – Tetsu är lite jobbigt att sticka med, dels för att det inte är särskilt följsamt och dels för att det är så väldigt tunt. Jag behövde koncentrera mig mer på stickningen än jag annars brukar behöva göra. Någon har skrivit att stålgarn är lättare att hantera när man stickar det tillsammans med annat garn, och det är säkert sant. Ensamt blir det lite stelt, som att sticka med en blandning av björntråd och fiskelina ungefär.


Silket gör att det är glansigt och mjukt på ytan, men stålet lyser igenom på vissa ställen och ger lite silverglitter.

Jag skulle inte använda den här typen av garn för ett komplicerat mönster, eftersom det är väldigt svårt att få det att se jämnt ut, även efter sträckning. Stickningen ser lite rörig ut helt enkelt, och till exempel spetsmönster kommer inte alltid till sin rätt. Det ser också lätt skrynkligt ut med det här garnet eftersom stickningen inte “slätar ut sig själv” (som många andra garnmaterial gör) utan lätt påverkas av att man rör vid den. Men jag kan tänka mig att okomplicerade mönster som är designade för att vara glest stickade kan funka bra, kanske speciellt mönster för lingarn som ju också kan vara lite stelt och lättskrynklat om än inte på samma sätt.

Det finns flera projekt på Ravelry som använder stålgarn till kanter och till små detaljer, och det är nog vad jag ska använda resten av garnet till. Då får man ju användning för dess speciella karaktär samtidigt som det inte blir för svårarbetat. Det vore också kul att använda det i något projekt där man faktiskt eftersträvar att det håller formen bra.

6 Responses to Silke och stål: ITO Tetsu

 1. Anita

  Kul med fler på ön! Stickar nu en kofta i Ito Urugami; )

  • Matilda

   Åh, det verkar också som ett intressant garn! Kommer du blogga om det sen?

 2. Annika

  Intressant att läsa om linstålgarn. Är det ledande tråd? Kommer att tänka på en idé från knitty om att lägga in ledande tråd i vantar så att det går att använda en pekskärm med vantarna på. http://www.knitty.com/ISSUEwbis11/PATTteknika.php

 3. Anna

  Spännande att se din stickning med stålgarnet! Jag har precis köpt en kon med samma garn, men tänkte göra nåt enkelt med bara det garnet, så intressant så man bara måste testa, eller hur :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>